Lezing Mindful opruimen na je pensioen


Je bent met pensioen. Vaak sluit je een lange periode van werken af. Dit kan een grote overgang betekenen. In eerste instantie kan een gevoel van gemis, of juist een vakantiegevoel optreden. Na een bepaalde periode komt toch bij velen het moment dat men gaat nadenken over de toekomst en hoe dit volgende deel van de toekomst in te vullen.
Het nadenken over de toekomst kan ook betekenen: je voorbereiden op het einde. Wat laat je na en kun je hier zelf een rol in spelen? Je nalatenschap bestaat uit 3 categorieën: de financiële, de materiële en de immateriële.

In Zweden is het gebruik om je materiële bezittingen (je spullen) te ordenen als voorbereiding op het einde van je leven. Döstädning noemen ze dat.
Het is een manier om je nabestaanden niet op te zadelen met jouw overbodige spullen, maar ook een ritueel dat je helpt om te reflecteren op je leven. Welke materiële bezittingen laat je na? Door erfstukken te scheiden van de rommel orden je waardevolle herinneringen en neem je zelf de regie.
Kort na je pensionering hiermee beginnen kan zinvol zijn. Je hebt dan (hopelijk) nog voldoende tijd om het traject langzaam en heel bewust te doorlopen.

 

Wanneer 30 september 2019
10.00 uur tot 12.00 uur
Waar Volksuniversiteit Rotterdam, Heemraadssingel 275-277, Rotterdam
Aanmelden       Rotterdamse Volksuniversiteit